Tamponada srca

Tamponada srca

Cardiac tamponade
Cardiac tamponade
Kaj je tamponada srca

Tamponada srca je redek smrtno nevaren zaplet, v katerem je nabiranje tekočine, krvi, strdki, ali plina v perikardialni prostor, prostor med mišici in osrčnika. Tamponada srca je stiskanje srca zaradi povečanega pritiska perikardialni prostor, ki je privedla do nezadostnega polnjenja prekata krvi in ​​zmanjša minutni volumen srca in krvni tlak znižalo. Kopičenje tekočine v osrčnik, količinsko dovolj, da povzročijo večjo zaporo pretoka krvi v komori, kar tamponada srca, hude zaplete, ki so lahko usodne, če je ne zdravimo hitro.

Vzroki tamponada srca

Vzroki perikardni izliv in videz tamponada srca so lahko različni, vendar tekočine v perikardialni prostor je najpogosteje prizadeti zaradi pekaditisa, prsih poškodbe, aortna razseka, brazgotinjenje, hipotiroidizem, pljučni rak, tumorji hHeart, odpoved ledvic, rak krvne celice, obsevanja, rane na srcu, sistemski eritematozni lupus, uremia, po srčnem napadu in odprto operacijo srca. Znesek nakopičene tekočine v perikardialni prostor ni neposredno povezana s pojavom tamponada srca. Hitro kopičenje majhnih količin tekočine lahko povzroči hude simptome tamponada srca, ker ni več časa, da se raztezajo dovolj osrčnika, kar je povzročilo nenaden pritisk na srce in krvni tok težav. Če je v prostoru za perikardialnim akumulacije tekočine počasi, lahko osrčnik prilagodi velikih količin tekočine, tudi do 2 litra brez pojava tamponada srca. Večina bolnikov ima zmerno količino tekočine v perikardialni prostor, ki ne vodi k nastanku tamponada srca, vendar povzroči težave z dihanjem. V klinični sliki tamponada srca smo lahko videli padec krvnega tlaka, večje sistemske venske tlak in tahikardija s tihim šepetom srca.

Simptomi tamponada srca ( cardiac tamponade )

Najpogostejši simptomi, ki se pojavljajo v kopičenje tekočine v perikardialni prostor, ki vodi do tamponada srca so dispneja in prekordialne bolečine, ki jo povzroča perikarditisom, ki so nižje v pokončnem položaju in nagnjena naprej. V stanju, ki vodi k razvoju tamponada srca smo lahko videli znamenja naslednji znaki se lahko pojavijo: perikarditis, lahko vidimo nihanje spremembe v napetosti, EKG nespecifične spremembe v ST segmenta in T val, X-ray od srca in Pljuča so pokazale simetrično povečano srčno senco. Tamponada srca je akutno stanje spremlja bledica, potenje in tesnobo, povzroča hipotenzijo in tahikardijo, otekle žile na vratu so vidni. Ehokardiografija ni pokazala prisotnosti proste tekočine v perikardialni prostor in diastolični propada pravic votline srca. Glavni simptom tamponada srca, je bolečina v prsnem košu, težko dihanje in utrujenost. Večja količina tekočine v perikardialni prostor povzročajo huda dispneja zaradi pritiska na pljuča, težave pri požiranju zaradi pritiska na požiralnik, kašelj zaradi pritiska na sapnik in bronhijih in željo na bruhanje zaradi pritiska na trebušnih organov. Bolnik je bled in prsti, nos in ušesa so poškodovane, zajete v znoj in njegovo srce se hitro deluje. Poleg običajnih testih tamponada srca se uporabljajo in testirajo za HIV in tuberkulozo. Srčna kateterizacija z merjenjem pritiska v srčnih zaklopk lahko pomagajo pri diagnozi, včasih pa izguba časa, saj tamponada srca je smrtno nevarno stanje.

Obravnava tamponada srca

Obravnava tamponada srca pride do odstranitve tekočine iz perikardialni prostor in doseganje normalen krvni pretok. Tekočina se odstrani s pomočjo posebne igle in krvnega pretoka se doseže z dajanjem intravenskega soljo. Možno je tudi, da se odstranijo del osrčnika, da odstranite tekočino vendar je redko uporablja. Med zdravljenjem srčno tamponada, se kisik dati bolniku. Po odstranitvi tekočine, zaradi česar za nastanek tamponada srca, je treba razkriti. Tamponada srca izid zdravljenja je dober, vendar pa lahko pride nazaj, če tamponada srca je nezdravljena lahko povzroči smrt.

 Opravičujemo se vam za morebitne pravopisne napake. Ta stran je prevedena z cardiac tamponade
Close