Hipotenzija ali nizek krvni tlak

Hipotenzija ali nizek krvni tlak

Hypotension
Hypotension
Kaj je hipotenzija

Hipotenzija ali nizek krvni tlak, krvni tlak je bil nižji od normalne pričakovane krvnega tlaka za vsako osebo v določenih pogojih in je relativen pojem. Če želite ugotoviti, hipotenzijo, moramo najprej določiti vrednost krvnega tlaka tej osebi, ob upoštevanju dejavnosti, starost, zdravila, ki uporab in zdravje. Da bi razumeli, hipotenzijo, je treba najprej razumeti, kaj je krvni tlak. Krvni tlak je sila, s katero kri potisne stene arterij. Krvni tlak se bere z dvema številkama, prvi je višji sistolični krvni tlak, drugi pa nižji diastolični krvni tlak. Sistolični krvni tlak je tlak v arterijah v času, ko srce napolni s krvjo arterije. Diastolični krvni tlak je tlak v arterijah, ko srce počiva. Branje krvnega tlaka je v milimetrih živega srebra ali (mm Hg). Optilamaln krvni tlak pri zdravih osebah je 120/80 mm Hg. Nizek krvni tlak ali hipotenzija se lahko šteje, krvni tlak, ki je pod 90/60 mm Hg, ki povzroča težave. Nekateri ljudje imajo vedno hipotenzijo, toda to je normalno za njih in jim ne povzroča nobenih težav.

Simptomi hipotenzije

Stalna nizek krvni tlak skoraj nikoli ne povzroča resne zdravstvene motnje, saj se telo prilagodi na njega in ne kažejo nobenih simptomov. Problem nastane pri nenadni hipotenzija se zgodi, ko možgani in druge vitalne organe izgubili dotok krvi in ​​nimajo časa za prilagoditev. V primeru nenadnega padca krvnega tlaka pri bolnikih čutijo utrujenost, vrtoglavica, nespečnost, depresija, motnje vida, pomanjkanje koncentracije, omotičnost, dehidracija, sinkopa, slabost, občutek težkih palpitacij, plitko dihanje, potenje in druge, odvisno od hipotenzija, ki je govoril o tem.

Primarna hipotenzija je stalno nizek pritisk, da ne moremo najti vzrok, vendar pa genetski dejavniki vplivajo, geografsko območje, prehrana, stres, telesna dejavnost in telesno težo. Primarni hipotenzija se imenuje tudi idiopatske hipotenzija, hipotenzija bistvene ali ustavno hipotenzijo. Primarna hipotenzija je najpogostejša med mladimi in vitka ženska, vendar pa je neškodljiva in se lahko pomaga z boleznimi, ki so vzrok za visok krvni tlak, kot otrdelost arterij, miokardni infarkt, možganska kap in druge.

Sekundarna hipotenzija je nizek krvni tlak, zaradi krvavitve, dehidracija, okužba, srčni napad, motnje srčnega ritma, pericarditi, aritmija, nosečnosti, alergijske reakcije, možganska kap, šok, anksioznost, hipovolemija, hyponatriaemia, Parkinsonova bolezen, dializa, opekline, poškodba hrbtenjače , sladkorna bolezen in in uvedba nekaterih zdravil, kot so zdravila za zdravljenje depresije, nespečnosti, zdravil za urejanje srčno aritmijo, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, diuretiki, beta blokatorji in drugi.

Ortostatska hipotenzija ali ortostatska hipotenzija, je nizek krvni tlak, ki se pojavljajo po prevzemu položaja stalnega ali raztezanje. Ortostatska hipotenzija se lahko pojavi pri vsakem bolniku, je zaradi umika krvi v spodnjem delu telesa med hitro vstanete ali raztezanje. Ortostatska hipotenzija je posledica gravitacije, kot je običajno, da spodnjih okončin in pritiska na žile, ki povzročajo zmanjšan pretok krvi in ​​znižanje krvnega tlaka. Ortostatska hipotenzija, ki je posledica bolezni, stanja ali določenih zdravil, se imenuje sekundarni ortostatsko hipotenzijo. Idiopatska ortostatska hipotenzija je ortostatska hipotenzija, da ne moremo določiti izvor, in je pogosto pokazatelj funkcionalnih motenj v nekaterih delih živčnega sistema.

Obroku hipotenzija je nizek krvni tlak, ki se pojavi pri nekaterih ljudeh po zaužitju. Obroku pojavi hipotenzija pogosteje pri starejših osebah z visokim krvnim tlakom in starejše osebe z motnjami v živčnem sistemu. Obroku pojavi hipotenzija po obroku, ker pretok krvi v trebušnih organov med presnovo, kar vodi do zmanjšanja količine krvi v druge dele telesa in nizek krvni tlak. Ljudje z obroku hipotenzije ne sme uporabljati antihipertenzivov, preden bi jedi in jedi po uleči. Zaužitje živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko poslabša postprandialna hipotenzijo.

Diagnoza hipotenzije - hypotension

Najprej moramo ugotoviti, ali so izpolnjeni pogoji za sekundarno hipotenzijo, kot so bolezni ali zdravil, ki povzročajo sekundarno hipotenzijo. Po pregledu celotno telo je treba znova izmeriti krvni tlak in srčno frekvenco v ležanje, sedenje in stoječem položaju. Laboratorijski testi za hipotenzijo se zmanjšajo za popolno krvno sliko, glukoze v krvi in ​​delovanja ledvic. Po tem je priporočljivo meritve krvnega tlaka v daljšem obdobju 24-48 urah, med dnevnimi aktivnostmi s pomočjo žilne opornice krvnega tlaka. Poleg teh testov se lahko uporabljajo za spremljanje EKG srčni utrip, ehokardiogramom obremenitvenega testa in drugi.

Zdravljenje hipotenzije

Zdravljenje hipotenzije ni potrebna, če nizek krvni tlak povzroča nobenih simptomov in nižjo kvaliteto življenja. Zdravljenje hipotenzije, povezanega z dieto in večjo količino zaužite soli, vstajanju iz ležečega položaja mora biti postopno, povečanje telesne aktivnosti in v primeru, da ta ne daje ustreznih rezultatov, potem se zdravila so priporočljiva. V primeru sekundarno hipotenzijo zdravljenje izvaja glede na poreklo.

Opravičujemo se vam za morebitne pravopisne napake. Ta stran je prevedena z Hypotension or low blood pressure
Close