Kawasakijev sindrom

Kawasakijev sindrom

Kawasaki disease
Kawasaki disease

Kaj je Kawasaki bolezen


Kawasakijev sindrom je vnetje srednje velikih žil, ki lahko vodijo do pojava balonarstvo v steni za koronarne arterije, ki prenaša kisik bogato kri v mišice. Ta balonarstvo ali anevrizma, lahko privede do srčnega infarkta, ampak to je zelo redko. Kawasaki bolezen bolj pojavlja pri dekletih kot pri fantih. Le majhno število dojenčkov in majhnih otrok razvije akutne simptome in Kawasakijev sindrom. Kawasakijev sindrom je slabo razumljeno illnes, ki je redka otroška bolezen, vendar je še vedno najpogostejši vaskulitis, ki se pojavijo pri otrocih, večinoma mlajših od 5 let. Kawasakijev sindrom se pojavi pri več fantov kot deklet je. Kawasaki bolezen ni nalezljiva za druge otroke in se ponavadi pojavlja pozimi in spomladi. Ta bolezen je prvi opisal japonski pediatra Kawasaki Tomisaka kdo ga je imenoval.

Vzrok bolezni Kawasaki

Vzrok bolezni Kawasaki ni ravno znan, vendar se domneva, da nekatere okužbe, pomembno vlogo. Vnetje bolezni Kawasaki verjetno sproži vnetje v nekaterih skupinah bolnikov z dedno nagnjenost za razvoj imunoloških motenj, ki vodi do aktivacije vnetnih procesov, ki poškoduje steno žil. Kawasakijev sindrom je dedna, vendar ni genetska nagnjenost k njenemu nastanku obstaja. Kawasaki bolezen ni nalezljiva, vendar ni nobene možnosti za preprečevanje te bolezni ter pri nekaterih bolnikih tej bolezni, le redko, vendar se lahko spet pojavijo.

Znaki in simptomi bolezni Kawasaki

Kawasaki bolezen povzroča strah za otroka, ki se začne z nepojasnjenim visoke temperature traja pet dni. S prihodom temperature, je vnetje v očesu brez trganja ali izcedek iz očesa. Kawasaki bolezen povzroča izpuščaje na koži, v katerem je otrok, ki so pogosto slabši v predelu dimelj, ki je videti kot izpuščaj na ošpice ali škrlatinko, izpuščaj s papul in drugi. Ta bolezen povzroča spremembe kot zelo rdeče ustnice, pokanje suhih ust, rdečica okoli vnetjem žrela in jezika, ki je jagoda izgleda s svetlečim svetlo rdečimi pikami ali izboklin na zadnji strani jezika, hudo rdečino v očeh, kašelj in izcedek iz nosu in zlatenica. Kawasakijev sindrom lahko povzroči pordelost in otekanje rok in nog. Dva do tri tedne po tem, ko se pojavijo simptomi, luščenje kože se začne od vrha prstov na večje kose. Več kot polovica bolnikov z boleznijo Kawasaki imajo vsaj en povečane bezgavke na vratu ali oboje. Drugi simptomi pojavijo, kot so otekanje sklepov, bolečine v sklepih, driska, bolečine v trebuhu, bruhanje, razdražljivost, glavobol, itd. Najhujša oblika simptomov bolezni Kawasaki, da je udeležba v srcu, kar lahko povzroči resne in dolgotrajne zaplete, kot je šumenju sistolični, srčna aritmija, perikarditis, miokarditis, vnetje srčne zaklopke ali večji pojav motnjo balonarstvo v steni koronarne arterije. Teža bolezni Kawasaki je odvisno od otroka do otroka, in vsi bolniki nimajo enake klinične manifestacije in večina bolnikov ne bo razvila zaplete na srcu, ki se navadno pojavi le 2 odstotka okuženih otrok. Kawasakijev sindrom lahko razdelimo v tri faze. Akutna faza bolezni Kawasaki je v prvih dveh tednih in značilna povišana telesna temperatura in drugih akutnih problemov. Po tem pride subakutni fazi od drugega do četrtega tedna, ko se lahko število trombocitov in se pojavijo balonarstvo v steni koronarne arterije. In končno pride v fazi okrevanja, ki traja od 1. do 3. meseca, ko so vsi laboratorijski testi normalni in popolnoma umaknila spremembe žil, ki jih povzročajo bolezni, Kawasaki.

Diagnozo bolezni Kawasaki ( Kawasaki disease )

Diagnozo bolezni Kawasaki se lahko ustanovi, če je bolnikovo temperatura je nepojasnjenega izvora, ki traja 5 ali več dni, in če so prisotni štirje od petih možnih simptomov: konjunktivitis, povečane bezgavke na vratu, eden ali oba, in spremembe v usta, kožni izpuščaj in spremembe na koži in okončinah. Če ni mogoče določiti natančne diagnoze, se šteje kot nepopolno obliko bolezni. Laboratorijski izvidi niso značilne za bolezen, Kawasaki, vendar z njimi je mogoče videti, težo in stopnjo vnetja. Te so označene z povišano stopnjo sedimentacije krvi, blaga proteinurija, anemija, trombocitov je običajno normalno ob nastopu bolezni, pozneje pa se poveča. Ko smo se sum na prisotnost anevrizme, EKG in ehokardiogram je treba storiti in dodatnih preskusov, če obstajajo odstopanja na srcu.

Zdravljenje bolezni Kawasaki

Bolniki z boleznijo Kawasaki je treba zdraviti v bolnišnici stalnim nadzorom zaradi morebitnega pojava sprememb na srcu. Zdravljenje vključuje zdravila, ki zmanjšujejo vnetje in odpravo resne težave, ki lahko nastanejo. Večina otrok po bolezni Kawasaki nima dolgoročnih težav, zato je zelo pomembno upoštevati bolezni v času in začeti zgodnje zdravljenje.

Opravičujemo se vam za morebitne pravopisne napake. Ta stran je prevedena z Kawasaki disease
Close