Globoka venska tromboza

Globoka venska tromboza

deep vein thrombosis
deep vein thrombosis
Kaj je globoka venska tromboza

V primeru slabega ali neurejenih pretok krvi ponavadi pojavi globoko vensko trombozo, ki je sestavljen iz fibrina in rdečih krvničk z relativno majhnimi trombocitov. Tromboza zaradi aktiviranih faktorjev koagulacije lokalno kopičijo zaradi zmanjšane izpostavljenosti naravnemu antikoagulanta v krvi. Venska tromboza običajno začnejo, kjer je najbolj izrazit zamude pri ventilov žepe in na mestu poškodbe žile in je lahko tudi vzrok za poškodbo endotelija po katetra, krvni zastoj po operaciji, dolgotrajno sedenje z nogami znižala (vozniki tovornjakov, polet z letalom) , ustni kontracepcijo. Kopičenje trombocitov v globinah zaklopk sinusov so ponavadi začetek najbolj venske tromboze. Globoka venska tromboza najpogosteje pojavi v venskih sinusov v tele mišice. Globoka venska tromboza lahko pojavi tudi v drugih venah goleni, stegnenice ožilja. Leva noga je bolj občutljiva na nastajajoče tromboze in brez zdravljenja 15-20% bolnikov z proksimalne globoke venske tromboze trpi zaradi pljučne embolije. Če strdek, ki jo je ustvaril kopičenje krvi koagulanti, poveča do te mere, da se sprosti iz stene žil, ustvarja potujejo tromba znane kot embolijo, kar lahko povzroči srčni infarkt ali možgansko kap. Uporablja se tudi kot izraz tromboflebitisa, ker se tromboza vedno spremlja vnetje žil ali flebitis.

Simptomi venske tromboze

Večina bolnikov z vensko trombozo nimajo nobenih simptomov razen če je akutna bolezen, ki se lahko razvije v nekaj urah do 2 dni, ko je izrazita bolečina, ki pomirja kot akutna zmanjšanjem procesa. V primeru vnetih žil, lahko prizadeta veno čutiti z nohtom, kot zgosti in trdo. Ud oteklina nastane zaradi oviranja pretoka krvi po krvni strdek, perivaskularni vnetja ali obstrukcija limfnih tkiv. Dolgotrajna obstrukcija pretoka krvi v venah lahko povzroči vensko gangreno. Med hojo in stoje pojavi bolečina zaradi globoke venske tromboze. Bolečina se zmanjša, če se poveča noge. Največje bolečine zaradi globoke venske tromboze pride na upogib gležnje, z iztegnjeno koleno. Ta bolečina se imenuje Homan znak.

Diagnoza venske tromboze

Najboljša metoda za diagnozo globoke venske tromboze je naraščajoče venography ali angiografijo, vendar so neinvazivne metode se pogosteje uporabljajo kot Plethysmography za merjenje učinkov zakritja venska običajnih nihanj v obsegu in električnega upora nog ali Dopplerjev za Pregled hemodinamskih in morfoloških značilnosti pretoka krvi skozi žile. Angiografija je metoda, ki jo opazovana kontrastno tekočino vbrizgati v venah udov. Površinski tromboza Diagnoza temelji na klinični sliki in fizičnega pregleda, in hkrati lahko opazujemo, ali je akutna arterijska ali globoka venska zapora. Akutna globoka venska tromboza napoved v večini primerov ni mogoče določiti na podlagi klinične slike, Homan znak ali edem, vendar smo lahko z neinvazivnimi metodami ali angiografijo. Če je diagnoza venske tromboze ni potrjena, in ne začeti z zdravljenjem, ki lahko povzroči smrt zaradi pljučne embolije.

Dejavniki tveganja za globoko vensko trombozo

Da bi zmanjšali razvoj trombemboličnih zapletov, je pomembno vedeti, dejavnikov tveganja in v skladu z njimi zagotoviti ustrezno obravnavo bolnikov ter zmanjšanje umrljivosti, ki spremlja te pogoje. S staranjem nagnjenost k razvoju globoke venske tromboze zaradi povečanja soleal žile s staranjem izgubijo elastičnost in njihovo širjenje upočasnjuje pretok krvi. Če izvzamemo tveganje za razvoj tromboembolijo v nosečnosti pri mladih ženskah, nato pa je upodobitev globoke venske tromboze enaka za oba spola, kot jih je potrdila rezultate študije pljučno embolija obdukcijo, po kateri oba spola sta enako zastopana. Med nosečnostjo je povečano tveganje za vensko zaradi uporabe zdravljenja z estrogenom. Pojavnost venske tromboze pri ženskah, ki prejemajo zdravljenje z estrogenom v 3-10x višja kot pri ženskah, ki ne rabijo eksogeni estrogeni. Prav tako je povečano tveganje pri ženskah, ki jemljejo peroralnih kontraceptivov izdelkov z vsebino estrogena kot zdravljenje z estrogenom raka prostate pri moških. Nepremičnost zaradi hospitalizacije ali debelost močno vpliva na nastanek trombembolije. Pogostost globoko vensko trombozo in pljučno embolijo, je dvakrat višja pri debelih bolnikih. Bolniki, ki so starejši od 30 let s srčnim obolenjem vseh vrst so štirikrat tveganje globoke venske tromboze in pljučne embolije, je tveganje za razvoj trombemboličnih komplikacij poveča, če srčna bolezen je bolj zapletena. Tveganje za pojav tromboze pojavi pri bolnikih z maligno boleznijo, medtem ko je tveganje za pljučno embolijo je do 2-3 krat višja pri ljudeh z rakom, globoka venska tromboza pojavi pri do polovici bolnikov z rakom trebušne slinavke. Travma je eden od pomembnih dejavnikov za razvoj globoke venske tromboze in pljučne embolije neodvisno od mesta poškodbe in starosti. Globoka venska tromboza pojavi pri 30-80% bolnikov hospitaliziranih iz travme. Pri starejših travme, ki povzroča pljučno embolijo, je vodilni vzrok smrti. Največje tveganje za nastanek krvnih strdkov pri bolnikih z zlom goleni sledi medeničnega zlomov zloma hrbtenice, opekline in poškodbe prsnega koša in glave. Pooperativno okužba je še en dejavnik, saj lahko krvni strdek gram pozitivne bakterije neposredno povzročajo nastajanje krvnih strdkov, tudi vzroke lahko trombus je endotoksina in gram-negativne bakterije.

Zdravljenje globoke venske tromboze - deep vein thrombosis

Antikoagulantnih zdravil učinkoviti pri preprečevanju tromboze, če se pravilno uporablja, ko gre za venske zdravil antikoagulacijskega trombozo ne igrajo ključni pomen pri zdravljenju, saj obrobno vlogo trombocitov v patogenezi bolezni. Hoja je eden od pomembnih dejavnikov pri venski vrača in zmanjša možnost za nastanek tromboze. Za globoke venske tromboze se uporabljajo in pnevmatski nogavice in druge naprave za avtomatsko stiskanje telet z namenom vrnitve krvi do srca. Antikoagulacija s heparinom je prvo linijo zdravljenja kolenskih trombozo ali proksimalnih ožilja nog. Peroralno antikoagulantno z varfarinom začetkom drugega do tretjega dne heparina terapije. Trombolizna terapija je sestavljena iz sistema fibrinoliza, ki ohranja pretok krvi z razgradnjo fibrina agregatov. Bolniki z globoko vensko trombozo, pri katerih obstaja kontraindikacija za antikoagulantov kandidatov za terapevtsko blokade slabše vena cava, bodisi neposredno bodisi s pomočjo intraluminal naprav in za preprečevanje smrtno pljučno embolijo.

Opravičujemo se vam za morebitne pravopisne napake. Ta stran je prevedena z deep vein thrombosis
Close